Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Διαβάζοντας στο Μαύρο Σαλόνι -41-

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ...!!!


Οκτώβρης μήνας και στην Ελλάδα ο ήλιος λάμπει λες κι είναι καλοκαίρι..!
Τα παραθυρόφυλλα των σπιτιών εξακολουθούν να παραμένουν ορθάνοιχτα και στις ντουλάπες φιλοξενείται ακόμα ο καλοκαιρινός ιματισμός..! Κοντομάνικα και βερμούδες καλύπτουν έως σήμερα τα κορμιά μας, το έθνος ιδροκοπά εδώ και μήνες..!! Α ναι, να μην ξεχάσω και τα Ipanema παντοφλάκια, που σύσσωμο το πανελλήνιο φρόντισε να προμηθευθεί..!! Το μοναδικό σίγουρο συμπέρασμα αυτού του επιμηκυνμένου καλοκαιριού είναι πως ο αντιπρόσωπος της Ipanema κατάφερε να σηκώσει όλο το χαρτί της αγοράς και μάλιστα καταμεσής της κρίσης..του αξίζουν συγχαρητήρια..!!!
Έτσι λοιπόν, απολαμβάνουμε ήλιο, καλοκαιριά και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες γεμάτοι περηφάνια..!! Μάλιστα κυκλοφορούν και κάτι απόψεις σε μορφή ατάκας του στυλ, -γι 'αυτό μας μισούνε οι Ευρωπαίοι ρε, ζηλεύουν τον ήλιο και την θάλασσα μας-...Κάποιοι τελείως αποβλακωμένοι το πάνε ακόμα παρακάτω, -ο τόπος μας είναι ευλογημένος, ζούμε στο καλύτερο οικόπεδο της γης..!;!
 Την σήμερον ήμερα, σε τούτο τον τόπο που ονομάζεται Ελλάς, η βαρηκοΐα θεωρείται προσόν και η ολική κώφωση αρετή..!!!

Παρόλα αυτά οι μισοί και πλέον Έλληνες έχουν αρπάξει αυτό το ηλίθιο, νέας κοπής συνάχι, που μπορεί να μην προκαλεί πυρετό αλλά ταλαιπωρεί τον παθόντα με ένα πολυήμερο ξερόβηχα που συνοδεύεται από τσιμεντένιο μπούκωμα στο ρινικό σύστημα..!! Γιατί άραγε να συμβαίνει αυτό...Μήπως γιατί είναι τελείως ανθυγιεινό Οκτώβρη μήνα να παραμένει ανυποχώρητο το καλοκαίρι; Τελικά σ 'αυτόν τον τόπο, ακόμα και η λογική συνέχεια των εποχών παρουσιάζεται αποσυντονισμένη..!! Ο παντογνώστης Έλληνας όμως έχει μια ξεκάθαρη απάντηση για τις ιώσεις και την καιρική ανωμαλία που επικρατεί γενικότερα..!! Μας ψεκάζουν..!!! Πως είπατε παρακαλώ; "Μας ψεκάζουν σου λέω ρε, θέλουν να μας ξεκάνουν όλους"!!! Κάτι τέτοια ακούω και κατόπιν αιμοδοτώ με πεντάευρα το τοπικό κωλόμπαρο της γειτονιάς μου..!!! Η εν Ελλάδι διαμονή αντέχεται μετά το τέταρτο τζιν τόνικ..!!! Θεοί, λυπηθείτε το συκώτι μου, ρίξτε και καμιά βροχούλα!!!

Πριν δεκαπέντε περίπου χρόνια, η δική μου γενιά, ζούσε κι ανέπνεε για έναν και μόνο λόγο, την αγορά του παπιού..!! Παπάκι η τέφρα..!! Όποιος δεν είχε ρόδα να καβαλήσει μετά το γυμνάσιο ήταν σχεδόν παράταιρος..!! Τουλάχιστον για τις δικές μας συμμορίες..!! Τώρα πια, οι παλιοί μου συμμαθητές, το 'χουν ρίξει στην ποδηλατική ορθοπεταλιά μπας και συμμαζευτεί το προγούλι και η καλπάζουσα κυτταρίτιδα που τους καταδιώκει..!! Δίνουν ραντεβού στα Άνω Πετράλωνα και ακολουθούν την κυκλική διαδρομή, Κουκάκι, Ακρόπολη, Φιλοπάππου μες την νύχτα, με κάτι προσαρμοσμένα led κλεφτοφάναρα στο τιμόνι των ποδηλάτων τους που φωτίζουν λιγότερο και από τα οπίσθια της πυγολαμπίδας..!! Άμστερνταμ έχει γίνει η γειτονιά μας, το τι ποδήλατο κυκλοφορεί δεν λέγεται..!! Είχαμε έως σήμερα να αντιμετωπίσουμε στην άσφαλτο τον κάθε μηχανοκίνητο μαλάκα, τώρα θα έχουμε και τον Λάκη με την Βάλια που νομίζουν ότι βολτάρουν στον ποδηλατόδρομο της Βιέννης..!! Ξεμπουκάρουν από τα στενά ανέμελοι δίχως να ελέγξουν, στριμώχνονται ανάμεσα στα λεωφορεία αναπνέοντας λαχανιασμένοι τοξικό καυσαέριο και κατά τ 'άλλα είναι πεπεισμένοι ότι κάνουν κάλο στο σώμα τους...και αναρωτιέμαι, αν ο υποτιθέμενος εναλλακτικός νεοέλληνας είναι τόσο γελοία φιγούρα, ο συντηρητικός νεοέλληνας τι μορφή μπορεί να έχει..;;; Τώρα τελευταία αρέσκομαι στο ν 'αφήνω αναπάντητα τα ερωτήματα που μου προκύπτουν..!! Αυτό μάλλον οφείλεται και στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης που ουρλιάζει μέσα απ 'τα σωθικά μου...μην απαντάς, μην αναλύεις, άστο να πάει στο διάολο.. στην τελική Έλληνες είναι τι περιμένεις..;;;!!!

Στην ευρύτερη γειτονιά μας δραστηριοποιούνται δυο ομάδες ευαισθητοποιημένων πολιτών, όπου βδομάδα παρά βδομάδα διοργανώνουν λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες του Κουκακίου και των Πετραλώνων...Συντονίζουν τον αγώνα τους, σχεδιάζουν τις δράσεις τους ενώ στήνουν και πάγκους με γκουρμέ εδέσματα τους οποίους αποκαλούν συσσίτια..!! Τρία χρόνια τώρα τυπώνουν αφίσες με βαρύγδουπα καλέσματα αλληλεγγύης και η παρουσία τους σε συγκεκριμένες πλατείες τείνει να γίνει θεσμός..! Τριακόσια μέτρα παραπάνω απ 'το σύνηθες σημείο της λαϊκής συνέλευσης βρίσκεται εδώ και κάποιους αιώνες ο λόφος του Φιλοπάππου, που οι Αθηναίοι συνήθως επισκέπτονται για να πετάξουν χαρταετό τις καθαροδευτέρες..!! Πάνω στον λόφο διαμένει ένα άπορο ζευγάρι αδιευκρίνιστης εθνικότητας και ένας ακίνδυνος μισότρελος Έλληνας..!! Η απόσταση που τους χωρίζει από την λαϊκή συνέλευση αλληλεγγύης είναι μόλις τριακόσια μέτρα αλλά δεν δείχνουν διάθεση να την προσεγγίσουν..!! Ίσως γιατί ο αληθινά πεινασμένος αναζητά τροφή και όχι παχιά αλληλέγγυα λόγια, εκφωνημένα από χορτάτους κήρυκες του παρακατεστημένου..!! Επ ΄ευκαιρίας να κάνω και μια έκκληση προς Κουμουνδούρου μεριά..! Κύριοι του Σύριζα, σας παρακαλώ θερμά να υιοθετήσετε τα ορφανά της Ανταρσύας μήπως και ηρεμήσουν οι γειτονιές μας από τα χορτοφαγικά τους συσσίτια..!! Φτάνει, αρκετή αλληλεγγύη βόσκησαν οι άποροι..!!!

Όποιος λατρεύει η κατέχει αμερικάνικα οχήματα εποχής, αργά η γρήγορα,
 θα φτάσει να χτυπήσει την πόρτα του κυρ Αντρέα στον Άγιο Παντελεήμονα..! Ανταλλακτικά, αξεσουάρ, νικελωμένα ζαντολάστιχα και δεν συμμαζεύεται..ροκαμπιλέ κατάσταση..!! Ήθελα δυο ελατήρια για τα πίσω φρένα οπότε έπρεπε να επισκεφτώ τον μάστορα και έτσι έγινε..!! Φτάνω λοιπόν στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, προμηθεύομαι ένα καφέ ζουμί με δυο δάχτυλα κρέμα που στην Ελλάδα το αποκαλούν καταχρηστικά καπουτσίνο και εισχωρώ στα ενδότερα της συνοικίας..! Λίγο πριν φτάσω στο συνεργείο, άρχισα να νοιώθω πως κάτι ύποπτο συμβαίνει γύρω μου αλλά δεν έδωσα την πρέπουσα σημασία, συνεχίζοντας το περπάτημα..!! Όχι για πολύ όμως μιας και ένα νεαρό αγόρι μου έκοψε ξαφνικά τον δρόμο αιφνιδιάζοντας με..! Με κοιτάζει και μου λέει ψυχρά..-Μεγάλε, μήπως είσαι Antifa;;! Τον έκοψα μια γρήγορη και του απάντησα..-Άσε με ρε πουλάκι μου και θα κλείσει το συνεργείο..! Με το που κάνω όμως να φύγω, ακούω να λέει ο τυπάκος..-Όπα, εδώ έχουμε πρόβλημα για μαζευτείτε όλοι..! Στο δευτερόλεπτο με περικύκλωσαν καμιά δεκαριά πιτσιρίκια κοιτώντας με σχεδόν απειλητικά..και ο τυπάκος να επιμένει..-Μεγάλε σε ξαναρωτάω, μήπως είσαι Antifa...-Όχι ρε μαγκάκο, χασισοπότης είμαι έχεις κάνα πρόβλημα..!!! Μόλις του απάντησα κάποιοι έβαλαν τα γέλια, κάποιοι άλλοι έλεγαν κάτι ψιθυριστά δικά τους και με τα πολλά σπάσανε τον κύκλο και με άφησαν να φύγω χωρίς επιπλέον ντράβαλα..!!! Πλάκα είχε, έπεσα πάνω σε περίπολο της Anti-Antifa δυόμιση το μεσημέρι στα δρομάκια του Αγίου Παντελεήμονα..! Εκκολαπτόμενα, δεκαεφτάχρονα, χρυσαυγιτάκια δηλαδή, που αν δεν τους χειριζόμουν με ψυχραιμία και χιούμορ, μπορεί και να μου άνοιγαν το κεφάλι με το κριπτονάιτ έτσι για το τίποτα..!! Γαμώ την κοινωνία μας! Μου 'ρχεται να ξεράσω πάνω στο κείμενο που γράφω..!!! 

Οι μεταμεσονύχτιες βόλτες με τα σκυλιά μου είναι απ 'τις ελάχιστες στιγμές που
 απολαμβάνω σ 'αυτή την βρόμικη πόλη..!! Έτσι λοιπόν, όταν οι αστοί κοιμούνται, εγώ ξεχύνομαι στους δρόμους παρέα με τα αιμοβόρα κοκεράκια μου..!! Μεγάλο μαράζι η αϋπνία..!! Όπως και να 'χει, ένας νυχτερινός περίπατος μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο εποικοδομητικός απ 'ότι πιστεύουμε..!! Τις προάλλες, επιστρέφοντας από την μεταμεσονύχτια τσάρκα παρέα με τους σκυλανθρώπους μου, άκουσα το χαρακτηριστικό πφςςςςςς του σπρέι..!! Ωραία σκέφτηκα, πάω να δω τι γράφουν τα πλάσματα..!! Κατεβαίνω στον παράλληλο δρόμο, προσεγγίζω την συμμορία και μένω στήλη άλατος..!! Τέσσερα τυπάκια γύρω στα 20 με 22 χρονών, είχαν μόλις ολοκληρώσει το βάψιμο, του πιο ακαλαίσθητου, επιτοίχιου, πολιτικού μηνύματος της χρονιάς..!! -Καρκίνο στο συκώτι του κάθε πατριώτη- υπογραφή Antifa..!! Σύντροφοι, ειλικρινά αναρωτιέμαι, ποιος ξεφτιλομαλάκας, σκαρφίζεται τόσο χαμηλού επιπέδου συνθήματα...Και σαν να μην έφτανε η στειρότητα της έμπνευσης, πήγαν τ 'αστροπελέκια και το έγραψαν πάνω στην πετρόχτιστη μάντρα διατηρητέου κτιρίου..!! Λύγισα, μέχρι και τα κόκερ άρχισαν να δυσανασχετούν γαβγίζοντας παραπονεμένα..!! Γυρίζοντας απογοητευμένος στο σπίτι μου, μια και μόνο σκέψη ταλαιπωρούσε τον ήδη βεβαρημένο μου εγκέφαλο..!! Τελικά πια είναι πιο μαλακισμένα, τα δικά μας παιδιά η τα καραφλάκια...ιδού η απορία..!!!

Οκτώβρης, ο μήνας που τα θέατρα των Αθηνών ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχθούν το κοινό, όπου τουλάχιστον στις πρεμιέρες δηλώνει παραδοσιακά παρόν..!! Πάνω από εξήντα πρεμιέρες και φέτος με παραστάσεις για όλα τα γούστα..!! Δεν είναι λίγο όλο αυτό και αν συνυπολογίσουμε το κόστος παραγωγής και την κρίση, μάλλον αξίζουν συγχαρητήρια οι θίασοι που συνεχίζουν να το παλεύουν φιλότιμα..!! Βέβαια, μεταξύ των θιάσων, παρατηρείται έντονος συναγωνισμός και δυστυχώς ορισμένες φορές οι συντελεστές των παραστάσεων παρεκτρέπονται..! Όπως έγινε και με τον περιοδεύοντα θίασο των ποζεράδων εθνικοσοσιαλιστών της Χρυσής Αυγής, που επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά στους ανυποψίαστους συναδέλφους τους ηθοποιούς που εργάζονται στο θέατρο Χυτήριο..!! Μην αναρωτιέστε τι άλλο θα δούμε από δαύτους...Οι συγκεκριμένοι θεατρίνοι είναι ικανοί για πολλά..!! Πάντως δεν φταίει μόνο η οικονομική κρίση για όλα όσα συμβαίνουν..!!! Παίζει και ο αναλφαβητισμός τον ρόλο του..!!!

Ο Έλληνας δεν φημίζεται για την ευκινησία του και αυτό είναι γνωστό του μειονέκτημα..!! Απ 'την άλλη λες δεν μπορεί, ο κώλος του καίγεται, αποκλείεται να μην συμπορευθεί με την απελευθερωτική ροή..!! Εντωμεταξύ βρισκόμαστε προ των πυλών της ψήφισης των σκληρότερων οικονομικών μέτρων της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου..Όσο να 'ναι ακόμα και ο πλέον ανυποψίαστος Έλληνας έχει αντιληφθεί ότι τον συρρικνώνουν..!! Με λίγα λόγια το μομέντουμ μοιάζει ιδανικό για μια πρώτης τάξεως εξέγερση..! Κι όμως, τα φαινόμενα απατούν..!!

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως σήμερα διοργανώθηκαν τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις που συνοδεύτηκαν από ισάριθμες συνδικαλιστικές παρελάσεις..!! Μάλιστα η μια εξ αυτών πραγματοποιήθηκε την ημέρα που η Μέρκελ επισκέφθηκε το προτεκτοράτο που ακόμα ονομάζεται Ελλάς..!! Κι όμως, παρόλο τα τετριμμένα που συνήθως διαδραματίζονται στις πορείες, το συνολικό μετρήσιμο αποτέλεσμα υπολογίζεται σε ελάχιστο..!!

Οι εξουσιαστές της χώρας μιδιάζουν πονηρά, μιας και διαπιστώνουν πως όσο ο καιρός
περνά, η ενεργή ανθρωπομάζα που διαδηλώνει, μοιάζει όλο και πιο ανίσχυρη, όλο και πιο ισχνή..!! Εδώ που τα λέμε, οι μόνοι που παρευρίσκονται στις πορείες είναι οι αυτοδιαιρούμενες αριστερές δυνάμεις και ορισμένοι ξέμπαρκοι για ντεκόρ..!! Δηλαδή μια ετερόκλητη συνάθροιση διαδηλωτών με μηδενική συνοχή και ανύπαρκτο παλμό, άρα εύκολα αντιμετωπίσιμη από τις δυνάμεις καταστολής..!! Κατόπιν τούτου προκύπτει ένα κυρίαρχο ερώτημα..! Που σκατά συχνάζουν οι υπόλοιποι αγανακτισμένοι, αδικημένοι, χρεοκοπημένοι, άνεργοι, απλήρωτοι και κακοταισμένοι Έλληνες, όταν διοργανώνονται στο κέντρο της πρωτεύουσας αντιμνημονιάκες πορείες;;; Εξυπακούεται πως δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να απαντήσω, η μάλλον να απαριθμήσω τα εκατοντάδες φραπεδοστέκια που εισρέουν οι λοβοτομημένοι..! Μου φτάνει που γνωρίζω το πόσο απαίσια και νωχελική είναι η ράτσα του νεοέλληνα!! Μια ράτσα γεμάτη νενέκους και ραγιάδες..!!!

Ο Άρης, όχι εκείνος ο ιστορικός, στον ζεν πρεμιέ Σπηλιωτόπουλο αναφέρομαι, με μια απλή του δήλωση, τα είπε όλα.. -Ο Έλληνας δείχνει να προσαρμόζεται..!!! Ίσως και να του ξέφυγε αυτή η κουβέντα δεν ξέρω, όμως γνωρίζω ότι η συγκεκριμένη διαπίστωση είναι πέρα για πέρα εύστοχη και αληθινή!! Δυστυχώς πρέπει να το παραδεχθούμε, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών προτιμούν να επωμιστούν το ρίσκο της ανώμαλης προσγείωσης παρά την λυτρωτική ελεύθερη πτώση με το αλεξίπτωτο εκτάκτου ανάγκης...Και το σενάριο της μοίρας τους επαναλαμβάνεται..!! Αν επιζήσουν θ 'ανακηρύξουν τον πιλότο σε ήρωα, αν ψοφήσουν, οι επόμενες γενιές τους θα αναθεματίζουν τον πιλότο που τους γκρεμοτσάκισε..!! Ο ελληνάκος παραδοσιακά αρκείται στο να ακολουθεί ημιδιαμαρτυρόμενος τις χαραγμένες πορείες που εφευρίσκουν οι εκάστοτε αφεντάδες του...θλιβερό!! Ουσιαστικά ουδέποτε τον απασχόλησε το που μπορεί να καταλήγει η στράτα που του υποδεικνύουν...και μάλιστα είναι ικανός να περιμένει σωρεία ετών, με την πλάτη στο τοίχο τον επόμενο κάλπικο σωτήρα του...δράμα!! Τελικά ο υπερήφανος ελληνικός λαός κατοικοεδρεύει ξεχασμένος μέσα στις σελίδες των βιβλίων που εξιστορούν το ένδοξο παρελθόν του!! Όσο για τα τωρινά δίποδα ανθρωποσώματα που κινούνται στον γεωγραφικό ορίζοντα της χώρας, δεν μπορεί παρά να είναι φθηνο φτιαγμένες καρικατούρες που καπηλεύονται το λογότυπο της ελληνικότητας!!!

Αδέρφια, σύντροφοι και συντρόφισσες, είναι πάντα προτιμότερο να αντικρίζουμε με 
θάρρος την πραγματικότητα που μας περιβάλει όσο εφιαλτική κι αν είναι η εικόνα της!! Άλλωστε σ 'εμάς τους διαφορετικούς δεν ταιριάζουν οι παρωπίδες και τα μοιρολόγια!! Η αλήθεια είναι πως το τώρα οικοδομεί μεθοδικά τον εγκλεισμό μας, ανοίγοντας δρόμο στο αύριο που θα επιτηρεί στενά τον επιτρεπόμενο προαυλισμό που θα μας παρέχεται!!! Δυστυχώς δεν υπάρχουν ευνοϊκές εκδοχές στο σενάριο! Όπως και να 'χει όμως, εμείς βρισκόμαστε ακόμα εδώ και για κακή τους τύχη είμαστε ακόμα ζωντανοί!!! Κι όσο αυτό συμβαίνει, θα συνεχίζουμε την αντίσταση ενάντια στον βιασμό της αισθητικής μας!! Ο επαναστάτης την φτώχεια την αντέχει, όχι όμως και την μιζέρια!!

Ανακαλύψτε τον πλησίον σας που ενδεχομένως διαφέρει όπως και εσείς!! Αφιερώστε του χρόνο, αγκαλιάστε τον και επιτρέψτε του να σας ανταποδώσει τα ανάλογα!! Ψάξτε μαζί στ 'αζήτητα με τα μάτια ορθάνοιχτα και θα διαπιστώσετε πως υπάρχουν κι άλλοι άγρυπνοι που περιμένουν να συναναστραφούν μαζί σας!! Επενδύστε στο άγνωστο, αφεθείτε στο επόμενο και κρατήστε σαν φυλαχτό ακόμα και το ελάχιστο που θα ανακαλύψετε!! Και προπαντός μην απογοητεύεστε...Δεν είστε μονοί, είμαστε όλοι μαζί..!! Είμαστε οι οπαδοί του τίποτα με αρχηγό τον κανένα...μας χάρισαν ψίχουλα και ανέχεια, θα τους ανταποδώσουμε δάκρυα και αίμα!!

-Λιάκος Μπουρνόβας-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :